piva
Ovocná piva
Moje nejoblíbenější ovocné pivo je Kasteel Rouge, které se vyrábí z tmavého piva Kasteel Donker. Toto pivo více než 6 měsíců dozrává a kvasí na višních a se svými 8 % alkoholu patří mezi nejsilnější ovocná piva Belgie.
Pivovar Van Honsebrouck, kde toto úžasné pivo vyrábějí, jsem před pár lety navštívil a nad pár dobrými pivy poseděl přímo s majitelem Xavierem Van Honsebrouckem. Jeho rodina vlastní zámek, který je vyobrazený i na noze skleničky, ze které tuto dobrotu můžete ochutnat.
U nás v Bruxxu ho rádi nabízíme v kombinaci se zvěřinou, jídly s těžšími omáčkami a s dezerty s lesními plody.
Dalším ovocným pivem, které doporučuji, je Liefmans Fruitesse on the Rocks. Servíruje se do sklenice plné ledu, což je taková pivní specialita, kterou nejeden z našich hostů v létě ocení. Toto pivo se vyrábí z červených plodů, jako jsou jahody, maliny nebo třešně. Díky 3,8% obsahu alkoholu a jemné osvěžující intenzivní chuti je vhodné i jako aperitiv nebo součást koktejlů.
Polotmavá piva
Kwak z pivovaru Bosteels se servíruje do speciální sklenice ve tvaru velké baňaté zkumavky a při nalévání dochází k lavinovému efektu. Toto polotmavé pivo patří se svými 8,4 % obsahu alkoholu k pivním silákům. U nás si ho nejlépe vychutnáte v kombinaci s pomalu dušeným hovězím brisketem à la mode s kořenovou zeleninou, bylinkami, bílým vínem, hnědými žampiony v másle, cukrovým hráškem a petrželovými bramborami.
Světlá piva
K pivním silákům s 8,3% obsahu alkoholu patří i další z mých oblíbenců, pivo Hopus z dílny Brasserie Lefebvre. Doporučíme vám ho k vegetariánským raviolám s pekanovými ořechy a mascarpone a ohromíme vás jedinečným způsobem servírování.
Na stůl dostanete k pivu větší sklenici, do které vám obsluha naservíruje pivo bez centimetru usazeniny na dně lahve. Tu nalije do malého panáku, který postaví vedle. Vy si pak hořkost piva, na základě množství usazeniny nalité do piva samotného, regulujete sami.
A mým nejoblíbenějším světlým pivem, které si u nás v Bruxxu můžete objednat, je Brugge Tripel z pivovaru De Gouden Boom. Má krásnou, jasně zlatavou barvu a v chuti vyniká příjemnou hořkostí s citrusovými tóny na konci. Dostala mě jeho svěžest a určitě ho doporučuji minimálně ochutnat. Pokud bych k němu měl vybrat jídlo, tak to budou grilované kalamáry, krevety a mušle se šafránovým fumetem a podzimní zeleninou.
IPA
Své zástupce u nás má i IPA - více chmelený druh piva s vyšším obsahem alkoholu. Celý název tohoto druhu je Indian Pale Ale. V dobách, kdy byla Indie ještě britskou kolonií, do něj přidávali více chmele a alkoholu, aby pivo při převozu vydrželo. Z naší nabídky doporučuji Bufallo Bitter z pivovaru Van den Bossche. Objednejte si je společně s jídlem fideua z kalamár.
Lambická piva
Zde nemohu nezmínit pivo Boon Geuze se 7 % obsahu alkoholu z pivovaru Boon. Jedná se o lambické pivo, které vzniká spontánním kvašením, kde označení Geuze znamená směska starých a mladých lambiků. Když jsem toto pivo ochutnal poprvé v Antverpách, myslel jsem si,, že je zkažené, dnes ale patří mezi mé nejoblíbenější pivní styly, které doporučuji především k ústřicím.
Pivo pro dámy
Pro dámy bych doporučil pivo Mongozo Coconut z pivovaru Huyghe s 3,6% obsahem alkoholu. Podává se ve vizuálně atraktivní skořápce od kokosu a chutná jako pivní piña colada s nízkým obsahem alkoholu. Je to perfektní chuťovka k lehkému dezertu, jako je naše pistáciové crème brûlée nebo k odpolednímu posezení, kdy je na klasický koktejl ještě brzy.